Stentor 18-09-2017

Antwoord op de vraag ‘moet ik naar de dokter?’ via Deventer huisartsenapp

 

De mobiele doktersapp van huisartsen in Salland en de wijde regio van Deventer, geeft nu ook antwoord op de vraag of mensen naar de dokter moeten. Ook is de huisartsenpost aan de app toegevoegd.

Veel mensen bellen uit onzekerheid met hun eigen huisarts, of in de weekend of ‘s avonds met de huisartsenpost. ,,Ze vragen zich dan af: moet ik hiermee naar de huisarts”, zegt Ina van Son van huisartsenkoepel HCDO. ,,Van alle bellers naar de huisartsenpost, hoeft veertig procent uiteindelijk niet te komen.” Die onzekere groep wordt nu dus ook via de app bediend. Na het doorlopen van een vragenlijst die door een landelijk huisartsengenootschap is goedgekeurd, krijgen mensen een advies.

Om de telefonische wachttijd bij de huisartsenpost verder te verminderen, kan via Dokter Dichtbij nu bovendien een verzoek worden ingediend om te worden teruggebeld. Mensen die met de huisartsenpost bellen, krijgen die keuze aan de telefoon ook al. ,,En een op de drie bellers kiest daar ook voor”, zegt Van Son. De terugbeltijd is gemiddeld 7 minuten.

Met Dokter Dichtbij was het al mogelijk om een afspraak te maken, een herhaalrecept op te vragen en een e-consult af te leggen. Dat kan door een koppeling tussen de app met het systeem van de huisartsen.

Problemen
Bij de praktijken in Gorssel, Epse, Wesepe en Olst, werkt Dokter Dichtbij nog niet. Die huisartsen gebruiken een ander systeem en daarmee een koppeling maken, blijkt lastig. De problemen zouden al lang zijn opgelost – eerst binnen enkele weken, toen in september – maar de oplossing is dus nog steeds niet voorhanden. HCDO kan niet aangeven wanneer de problemen wél zijn opgelost.

Dokter Dichtbij werd in april gelanceerd en werd in totaal ongeveer 8.000 keer gedownload. Er bestaat landelijke interesse voor de app.

 

Bron: Stentor 18-09-2017